Svovel er et viktig plantenæringsstoff. Plantene inneholder vanligvis fra 0,2 til 0,5 prosent svovel i tørrstoffet. På slutten av 1980-tallet ble det oppdaget svovelmangel. Ved å gjødsle med svovel økte avlingene. Grunnen til dette behovet for svovelgjødsling var trolig at luftkvaliteten var blitt bedre: reduserte industriutslipp, mindre svovelholdige avgasser og mindre sur nedbør som inneholdt svovel gjorde at tilførselen ble mindre – og mangel i jorda oppsto. Dermed ble det økt interesse for å tilføre svovel i form av gjødsel, da dette ga økte avlinger. En rekke forsøk og prøvinger på 1990 tallet viste behov for gjødsling med svovel.

Svovelmangel på planter ligner på nitrogenmangel, med lyse, gule blader. Mens nitrogenmangel kommer først på de eldste bladene, opptrer svovelmangel først på de yngre delene av planta.

Gjødselprodusentene reagerte på svovelbehovet ved å øke svovelmengden i sammensatte gjødselslag (NPK gjødsler). Svovel blir også tilsatt til nitrogengjødselslag. Eksempler på dette er urea som blir dekket med et lag svovel og kalsiumammoniumnitrat (CAN) som får tilsatt gips. Disse gjødslene omtales da som NS (nitrogen – svovel) gjødselslag. Gips kan også brukes som svovelgjødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg