stegjern

Isklatring krever en del spesielt utstyr, for eksempel stegjern/kramponger (isbrodder), isøks og isbolter/isskruer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Stegjern er en ramme av stål eller aluminium med pigger i flere retninger som festes på fjellstøvler for å få bedre grep ved vandring på isbre og glatt føre samt for isklatring. Stegjern festes på fjellstøvelen med stropper eller med et step in- feste. Step in-festet fungerer som en skibinding og gir et bedre og tryggere feste enn stropper. De fleste stive og halvstive fjellstøvler har spor til step in-feste.

Faktaboks

Også kjent som

krampong, fra fransk crampon

Stegjern ble tidligere kalt kramponger. Kramponger og stegjern erstattet spikerstøvler som det foretrukne hjelpemiddel på is og glatt føre. Med innføringen av stegjern kunne man komme seg trygt opp frosne fosser og brekanter.

Det finnes flere typer stegjern som alle er spesialisert til forskjellig bruk. Stegjernene som brukes til å gå på isbre er ofte enklere og festet med stropper. Stegjern til isklatring er gjerne stivere enn de som brukes på isbre. Også stegjernene som brukes til tindebestigning og vinterklatring er stive, men til forskjell fra de som brukes til å klatre på is har de gjerne flere spisser i fronten av stegjernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg