Spireevne, evne hos såfrø og såkorn til å spire og gi planter, undersøkes ved spireanalyser i laboratorium. Spireevnen måles i prosent. Spireprosenten angir den prosenten frø/korn som under bestemte betingelser gir normale spirer. Når frøet/kornet er spiremodent, det vil si at eventuell spiretreghet er opphevet (se hvile), er spireevnen for kornartene normalt 90–95 %, for skjermblomstrede arter bare 65–70 %.

Spireevnen har begrenset varigheten, det vil si det antall år som den under gode betingelser beholdes nær uforandret. Spireevnens varighet er 1–2 år for visse grønnsakarter, 2–4 år for kornartene, 8–10 år for agurk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.