Spireevne er et mål for evnen hos såfrø og såkorn til å spire og gi planter.

Spireevnen undersøkes ved spireanalyser i et laboratorium, og måles i prosent. Spireprosenten angir den prosenten frø/korn som under bestemte betingelser gir normale spirer. Når frøet/kornet er spiremodent, det vil si at eventuell spiretreghet er opphevet (se hvile), er spireevnen for kornartene normalt 90–95 prosent, for skjermblomstrede arter bare 65–70 prosent.

Spireevnen har begrenset varigheten, det vil si det antall år som den under gode betingelser beholdes nær uforandret. Spireevnens varighet er 1–2 år for visse grønnsakarter, 2–4 år for kornartene, 8–10 år for agurk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg