En sikkerhetstrussel er et sett med handlinger som vil kunne føre til uønskede konsekvenser dersom de blir utført av en eller flere trusselaktører. En trussel vil dersom den iverksettes kunne bli til en sikkerhetshendelse og oppnå en trusselaktørs intensjon om å påføre offeret frykt, skade, lidelse eller lignende. Ofte vil også motivet være direkte eller indirekte økonomisk vinning.

Faktaboks

Også kjent som

trussel

Ofte blandes begrepene trussel og risiko litt feilaktig om hverandre. Dette skyldes at dette er to ulike innfallsvinkler på å beskrive den samme potensielle sikkerhetshendelsen. En risiko henviser på hva man ikke ønsker skal skje, mens en trussel er hva en trusselaktør kan tenkes å gjøre. For at en trussel skal resultere i en sikkerhetshendelse er man avhengig av en sårbarhet som trusselaktøren kan utnytte.

Merk at det engelske begrepet threat av noen benyttes i meningen trussel (altså mulige handlinger gjort av en trusselaktør), av andre i meningen trusselaktør (uten å spesifisere konkrete handlinger), og derfor er noe tvetydig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg