Resultatmargin er et nøkkeltall som benyttes til å vurdere virksomheters lønnsomhet. Resultatmargin tilsvarer ordinært resultat i prosent av driftsinntekter for en et gitt periode, gjerne regnskapsåret. Resultatmargin eller resultatgraden kan beregnes både før og etter skattekostnad er trukket fra resultatet, noe som er viktig å merke seg ved sammenlikninger.

Anvendelse

Resultatmarginen til en bedrift gir analytikere innsikt i hvor lønnsom bedriften er, da tallet forteller hvor mye bedriften får igjen for hver omsatt krone. En høy resultatmargin betyr at en bedrift tjener mye penger per omsatt krone.

Resultatmarginen kan anvendes til å se hvordan inntekter og kostnader utvikler seg i forhold til hverandre i en bedrift over tid. Øker omsetningen mer enn kostnadene, vil resultatmarginen øke.

Å benytte resultatmargin til å sammenligne ulike selskaper bør begrenses til lignende bedrifter som opererer under de samme lover og skatteregler. Dette er fordi:

  • resultatmargin i noen tilfeller beregnes etter skatt, og ulike skatteregler vil således gi utslag. Dette er spesielt tydelig blant oljeselskapene, som har en mye høyere skattesats enn andre bedrifter: Equinor hadde i 2022 en driftsmargin på 52,3 prosent, men en resultatmargin etter skatt på 19,1 prosent (ref. Norges 500 største bedrifter, Kapital nummer 27/2023, side 18).

  • ulike bransjer har ulike forutsetninger for høy driftsmargin, og således også høy resultatmargin. For eksempel har dagligvareforretninger en lavere gjennomsnittlig resultatmargin enn shippingselskaper.

Resultatmarginen kan også benyttes til å få et inntrykk av en bedrifts prispolitikk. Høy resultatmargin antyder at en bedrift har valgt en mer eksklusiv linje, med færre solgte varer til høyere priser enn en bedrift med svært lav driftsmargin.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg