Resonnere, tenke; trekke fornuftige slutninger eller følge en tankerekke på en logisk måte.

Å resonnere med noen innebærer å diskutere eller å forsøke snakke til fornuft. Uttrykket er tidligere brukt om å skjelle ut eller rakke ned på andre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

2. oktober 2012 skrev Ståle Fjeldstad

Siden når ble det en fornuftig definisjon av ordet "resonnere" at det kan bety "å skjelle ut" eller "å rakke ned på"? Er ikke det så langt fra å resonnere som det går an å komme? Bokmålsordboka på nett (http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=resonnere&bokmaal=+&ordbok=bokmaal) definerer ordet slik: "(gj fr fra lat., av ratio 'fornuft') tenke, overveie, slutte r- seg fram til noe".Tar jeg feil, eller bør kanskje denne artikkelen endres?

2. oktober 2012 svarte Georg Kjøll

Hei Ståle. Jeg tror det her dreier seg om en utdatert bruk av ordet, og at oppføringen har overlevd noen revisjoner av leksikonet. Jeg vet ikke hvor vanlig denne bruken har vært. Men det går fortsatt an å snakke om å resonnere i betydningen "diskutere med noen" eller "snakke noen til fornuft",og derfra er jo ikke steget så langt til å argumentere på en negativ måte.Uansett forandrer jeg oppføringen slik at den reflekterer at dette ikke er en vanlig bruk av ordet i dag.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.