Resonnere betyr å tenke, reflektere, trekke fornuftige slutninger eller følge en tankerekke på en logisk måte.

Faktaboks

Uttale
resonnˈere
Etymologi
fra latin rationare, ‘resonnere, argumentere’

Resonnere har tidligere blitt brukt med betydningen komme med synspunkter eller diskutere.

I muntlig språk kan resonnere også bety bruke munn på eller skjelle ut. Et eksempel på slik bruk er setningen «hun resonnerte dem opp og ned», som betyr «hun skjelte dem ut». Denne bruken er sjelden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ståle Fjeldstad

Siden når ble det en fornuftig definisjon av ordet "resonnere" at det kan bety "å skjelle ut" eller "å rakke ned på"? Er ikke det så langt fra å resonnere som det går an å komme? Bokmålsordboka på nett (http://www.nob-ordbok.uio.no/perl/ordbok.cgi?OPP=resonnere&bokmaal=+&ordbok=bokmaal) definerer ordet slik: "(gj fr fra lat., av ratio 'fornuft') tenke, overveie, slutte r- seg fram til noe". Tar jeg feil, eller bør kanskje denne artikkelen endres?

svarte Georg Kjøll

Hei Ståle. Jeg tror det her dreier seg om en utdatert bruk av ordet, og at oppføringen har overlevd noen revisjoner av leksikonet. Jeg vet ikke hvor vanlig denne bruken har vært. Men det går fortsatt an å snakke om å resonnere i betydningen "diskutere med noen" eller "snakke noen til fornuft",og derfra er jo ikke steget så langt til å argumentere på en negativ måte. Uansett forandrer jeg oppføringen slik at den reflekterer at dette ikke er en vanlig bruk av ordet i dag. Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg