Resiansk er en slovensk dialekt som tales i det nordøstre Italia, i provinsen Udine, i dalføret Resia. Det er mellom 1400 og 3000 personer som kan antas å ha denne dialekten som sitt morsmål. Dialekten er imidlertid så avvikende fra standard slovensk og alle øvrige slovenske dialekter at den også betraktes som et eget språk, rozojanskij lengač. I Resia brukes derfor ikke standardslovensk i morsmålsopplæringen.

I en viss utstrekning har dialekten vært brukt som skriftspråk for religiøse tekster siden tidlig 1800-tall. Skjønnlitterære tekster har til en viss grad blitt forfattet på resiansk i forrige århundre.

Resiansk har vært gjenstand for stor språkvitenskapelig interesse helt siden begynnelsen av 1800-tallet. Dette skyldes en rekke arkaiske og særegne trekk ved språket, samtidig som det tales i en enklave mellom italiensk og friulisk og kun i liten grad støter opp mot øvrige slovenske dialekter og viser hvorledes kontakt mellom språk kan utløse vesentlige endringer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg