Ovn, vanligvis vedovn, som benytter en såkalt CB-teknikk for å oppnå et redusert utslipp av forurensende avgasser (røyk).

Rentbrennende ovner kan være katalyttiske (for å forbedre forbrenningsprosessen, se katalysator) eller ikke-katalyttiske. De ikke-katalyttiske ovnene er utformet slik at de resirkulerer avgassen for å oppnå en mer fullstendig forbrenning i et etterforbrenningskammer. Dette gjør at røyken, når ovnen er varmet opp til normal driftstemperatur, blir usynlig og nesten bare bestående av vanndamp og karbondioksid. Etterforbrenningen fører også til en bedre virkningsgrad enn det som oppnås i en konvensjonell vedovn. Virkningsgraden er normalt cirka 80 prosent, men nyere og enda mer effektive ovner kan oppnå en virkningsgrad på opp mot 90 prosent.

Vel 30 prosent av veden som brennes i dag skjer i rentbrennende ovner. Andelen øker som følge av krav til bedre miljø og energieffektivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg