En rasjonell aktør er en som handler rasjonelt, det vil si i overensstemmelse med prinsipper for rasjonalitet.

Faktaboks

Uttale
rasjonˈell aktør

En vanlig og mer spesifikk betydning av betegnelsen 'rasjonell aktør' brukes spesielt i en samfunnsvitenskapelig kontekst. Her refererer betegnelsen ofte til en aktør som handler i overensstemmelse med prinsippene for teorien om rasjonelle valg (engelsk: rational choice theory).

Denne teorien er en form for beslutningsteori der et rasjonelt valg forstås som å velge den handlingen som gir det utfallet som tilfredsstiller aktørens preferanser på en mest mulig kostnadseffektiv måte. Forklart litt mer generelt, så vil altså en rasjonell aktør være en aktør som velger de mest effektive midlene for å nå sine mål. En slik forståelse av rasjonalitet beskrives ofte som en form for instrumentell rasjonalitet.

Betegnelsen kan også ha andre betydninger avhengig av hva man legger i begrepet rasjonalitet. Mange mener at rasjonalitet innebærer noe annet eller noe utover en ren instrumentell rasjonalitet. For eksempel mener enkelte at rasjonalitet består i å handle ut fra de grunnene man har. Fordi det hevdes at man kan ha grunner til ikke å ha de preferansene man har, eller grunner til ikke å handle ut fra disse preferansene (for eksempel hvis preferansene ikke er bra for aktøren å ha eller hvis de er umoralske), så vil denne måten å tenke om rasjonalitet på ikke innebære at en rasjonell aktør alltid søker å tilfredsstille sine preferanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg