Rørtrådsveising er en buesveisemetode der buen brenner mellom en rørformet elektrode og arbeidsstykket.

Hulrommet i elektroden er fylt med et mineralsk pulver, fluksen, hvis primære oppgave er den samme som elektrodedekket på stykkelektroder: å beskytte smeltebadet mot luftens oksygen. Med innvendig plassering av fluksen kan elektroden lages som en sammenhengende tråd, hvor sveisestrømmen tilføres foran et kort utstikk. Utførelsen tillater store strømstyrker med tilsvarende sveisehastighet, og halv- eller fullautomatisk drift. Ved de fleste anvendelser tilføres også en ytre dekkgass av karbondioksid (CO₂) eller karbondioksid pluss argon. Fluksens oppgave er da å tilføre mangan og silisium for deoksidasjon, samt nødvendige legeringselementer.

Bruken av rørtrådsveising har økt raskt i de senere år, særlig for sveising av lange og tykke plater, hvor gevinsten er høy produktivitet og redusert termisk kastning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg