Proviantkontroll er en undersøkelse av skipets proviant, enten internt av de om bord, eller av for eksempel tollmyndigheter.

Faktaboks

Også kjent som

provianttilsyn

En proviantkontroll kan utføres av myndigheter i forbindelse med fortolling, slik at proviant som skal konsumeres om bord får tollfri inn- eller utførsel. Kontrollen avdekker også varer som eventuelt må fortolles.

Intern kontroll gjøres for å kartlegge skipets proviant, og kontrollere proviantlisten, som blant annet må vises fram for tollvesenet. En intern kontroll gjøres også i forbindelse med proviantregnskap, utført av proviantmesteren, proviantoffiseren, eller proviantregnskapsføreren.

Avdekking og kartlegging av skadet proviant og sykdomssmitte, er også en del av proviantkontrollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg