Programmeringsverktøy er en samlebetegnelse på verktøy som benyttes når programmerere skal utvikle nye programmer. Verktøyene faller ofte inn i kategoriene redigering, feilsøking, testing versjonskontroll, filbehandling og kompilering, selv om dette er ikke noen endelig liste. Ofte samles programmeringsverktøy i større avanserte utviklingsmiljøer, slik som Visual Studio.

Faktaboks

Uttale
programmˈeringsverktøy
Også kjent som

programmeringsomgivelse, programmeringsmiljø, IDE, utviklingsmiljø, integrert utviklingsmiljø

I utgangspunktet trengs det ikke så mange avanserte verktøy for å skrive et dataprogram. Man trenger et program der man kan skrive enkel tekst (kalt en editor) sammen med en separat kompilator eller interpreter. Teksteditorer slik som Notisblokk er i utgangspunktet tilstrekkelig.

Programmeringsverktøyene øker imidlertid effektiviteten og oversikten til programmereren. For eksempel vil hjelpeverktøy som fargekoding av programkoden (syntax highlighting), linjenummerering, tastatursnarveier gjøre det enklere å programmere. I praksis trenger man også en debugger, det vil si en feilfinner som går gjennom programmet og varsler om syntaks-feil og andre logiske brister, og et hjelpemiddel for å finne ut hvor i kildekoden feilen er, dersom maskinkodeutgaven av programmet krasjer under kjøring.

Grafiske hjelpemidler som forenkler byggingen av grensesnittet til et program er også nyttige programmeringsverktøy: I stedet for å kode brukergrensesnittet, kan man konstruere det grafisk, og overlate til verktøyet å generere koden. Programmeringsverktøyene forenkler videre tilgangen til ferdige komponenter, altså kode som allerede er utviklet og lagret i egne bibliotek, også eksterne dersom man arbeider med webtjenester.

Ofte samles alle disse hjelpemidlene i ett felles utviklingsmiljø. Avanserte utviklingsmiljøer omtales som Integrated Development Environment eller IDE. Disse verktøyene er tilpasset moderne objektorientert programmering og gjør det mulig å bygge store systemer der man både beholder oversikten, samt får mye automatisert hjelp slik at det blir et minimum av egen koding. Moderne IDE kan også tilby fortløpende dokumentasjon av programmet man lager. Grensen mellom et avansert programmeringsverktøy og et IDE er uklar, men generelt vil man ikke trenge noen separate verktøy dersom man benytter et IDE.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg