Paternalisme er i medisinsk etikk brukt om det å ta valg på vegne av andre om forhold som bare gjelder dem selv.

I helsetjenesten ble det i tidligere tider i større grad sett på som helsepersonell sitt ansvar å avgjøre hva som var til beste for pasienten. Siden det var helsepersonell som satt med den faglige kunnskapen og erfaringen, var det også helsepersonell som hadde grunnlag for å ta behandlingsvalg. Dermed var det også helsepersonell som satt med ansvaret for de behandlingsvalg som ble gjort.

Sterk og svak paternalisme

En kan skille mellom svak og sterk paternalisme. Svak paternalisme er når en ikke styrer andres valg av mål, men styrer den andres valg av midler til å nå dette målet. Eksempelvis kan en fastlege anerkjenne pasientens mål om å bli kvitt sine ryggsmerter, men foreskrive ryggøvelser fremfor å skrive ut resept på sterke smertestillende tabletter.

Sterk paternalisme er når en styrer så vel andres valg av mål, som deres valg av midler. Eksempelvis kan en unnlate å anerkjenne en pasient sitt mål om ta selvmord, og derfor unnlate å skrive ut resept på sterke smertestillende tabletter.

Paternalistiske målsetninger

Så vel svak som sterk paternalisme kan ha som mål å fremme en persons autonomi. Den svake paternalisten griper ikke inn i den andres mål, men vurderer det slik at den andre ikke har tilstrekkelig kunnskap om eller dømmekraft til å velge de midlene som på best mulig måte fører til dette målet. Derfor vil den svake paternalisten hjelpe den andre til å nå sitt mål, og dermed handle i tråd med sin vilje.

Den sterke paternalisten griper inn i den andres mulighet til å nå sitt mål. Dette står i utgangspunktet i motsetning til den andres mulighet til selvbestemmelse. Sterk paternalisme kan imidlertid også ha som overordnet mål å fremme den andres autonomi på lengre sikt. Det er særlig fremtredende i barneoppdragelse.

Hos den som ønsker å fremme den andres autonomi ved sterk paternalisme, ligger det en vurdering av at den andre midlertidig mangler kunnskap eller dømmekraft, på grunn av forhold som vil endre seg. Derfor bør en overstyre kortsiktige målsetninger hos den andre, som vil forhindre den andre i å nå visse langsiktige og mer betydningsfulle mål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg