parsering (IT)

Artikkelstart

Parsering er analysering og tolking av inndata i form av tekst eller andre tegn.

Faktaboks

Uttale
parsˈering
Etymologi
engelsk parsing

Et program som tar i mot henvendelser til en database kan for eksempel få kommandoen sum reiseutgifter for kategori=selger som inndata. Programmet må analysere denne tekststrengen og tolke ordene rett, slik at den oppfatter «sum» som en kommando, «reiseutgifter» som et feltnavn i databasen, «for» som innledningen til et betinget søk, «kategori» som nok et feltnavn, likhetstegnet som betingelsen for søket, og «selger» som den verdien av feltet «kategori» som det skal søkes på.

Et regneark som beregner matematiske funksjoner, må tilsvarende kunne tolke et uttrykk som sqr(sin(x^2 – 1)) slik at den henter den aktuelle verdien for variabelen «x», utfører beregningen «x2 – 1», regner ut sinus av dette tallet, og til slutt kvadratroten av resultatet. Parsering er dessuten en sentral funksjon i kompilatorer, der kildekode skal gjøres om til objektkode (maskinspråk).

Parsering forutsetter en formalisert beskrivelse av de strukturene som er tillatt i dataene. For parsering for eksempel av XML- eller SGML-kode forutsettes en såkalt DTD (document type definition).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg