Offentlig sted er et sted bestemt for alminnelig ferdsel eller et sted der allmennheten ferdes uaktet om det er privat eller offentlig eiet.

En rekke straffebud er knyttet til om en handling er begått på et offentlig sted.

Et offentlig sted er i straffeloven § 10 definert som et sted som er bestemt for alminnelig ferdsel eller sted hvor slik ferdsel rent faktisk finner sted. At området er privat eid, og eieren kanskje heller ikke ønsker ferdsel, er ikke avgjørende hvis slik ferdsel rent faktisk finner sted. Ferdselen må være av et visst omfang. Om området anses for alminnelig beferdet, avgjøres særlig på bakgrunn av omfanget av ferdselen og eventuell avsperring og kontroll.

En bondegård som tidvis ble brukt til offentlig dans, ble av Høyesteretts flertall i 1907 (Rt 1907 s. 842) regnet som et offentlig sted, mens politivakten på Notodden av Høyesterett i 1950 (Rt 1950 s. 829) ikke ble regnet som et offentlig sted da «antallet av de personer som besøker Notodden politivakt ikke er så stort at det er naturlig i forbindelse med denne politivakt å tale om et 'alminnelig beferdet eller for alminnelig ferdsel bestemt sted'».

I forarbeidene til straffeloven av 2005, er det vist til at bestemmelsen skal tolkes etter tidligere rettspraksis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg