neglelakk

Til å begynne med kom neglefarge i oransjerødt og sort. I dag kommer neglelakk i alle verdens farger.
Av /Pixabay.
Lisens: Pixabay
Neglelakk i dag har ofte et element av «bling!»
Av /Pexels.
Lisens: Pexels
3000 år fvt. bar man fargede negler til kamp, i dag til andre, spesielle anledninger.
Av /Pexels.
Lisens: Pexels

Artikkelstart

Neglelakk brukes til forskjønning av neglene. Dagens neglelakk og -gel består av bindemiddel (oftest cellulosenitrat), harpikser (for eksempel dammar), oljeaktige myknere, løsemidler (alkoholer, etere, estere), løselige fargestoffer og eventuelt pigmenter, for eksempel perlemorpigmenter. Det er vanlig med to lag, en base-coat-neglelakk og en topcoat, når man legger neglelakk.

Historikk

Lenge før de moderne versjonene av neglelakk brukte man naturens egne fargemidler for å dekorere hendene og neglene. Til neglene var det ofte henna og kohl som ble brukt. Kohl ble fremstilt av knust stibnitt. Stibnitt, antimonglans eller antimonitt er et mineral som krystalliserer i grå, spydlignende krystaller med rombisk symmetri, og brukes også i kajal og mascara.

Både før og nå ble fargede negler ofte assosiert med «spesielle anledninger». Allerede 3200 fvt. farget krigerne i Babylonia neglene sine med kohl, før de skulle ut i kamp. I Kina 3000 fvt. var dekorerte negler tegn på status og rang til bruk i seremonier, og ble farget med en blanding av bivoks, arabicagummi og eggehviter. Røde negler var kun for overklassen, og overtredelse av dette kunne medføre strenge straffer.

Det skulle imidlertid ta tusenvis av år før vesten fikk sin første, kjente neglesalong. Mary E. Cobb lærte manikyrens kunst i Frankrike, og åpnet sin første salong i 1878 i USA ved navn Mrs. Pray's Manicure. I 1911 kom Cutex på markedet med kun ett produkt; en krem for neglebåndene. Cutex ble siden ledende innenfor neglelakk. I 1920 ønsket makeupartisten Michelle Menard å lage en neglelakk som imiterte billakk, og hennes produkt ble en braksuksess, som gjorde henne i stand til å starte merket Revlon i 1932.

I 1957 brakk tannnlegen Fredrerick Slack en negl på kontoret, og reparerte den med aluminiumsfolie og et tannreparerings-kit, og skapte med dette en av de første akrylneglene noensinne. Frederick tok patent på oppfinnelsen sammen med sin bror, og banet vei for dagens kreative nail-art. Jeff Pink, en amerikansk makeupartist og grunnlegger av Orly, kom opp med den franske manikyren i 1976; fremdeles den mest populære negledesignen i verden.

På 80-tallet kom Essie på banen, og ble et av de mest populære merkene med lakk i høy kvalitet i alle regnbuens farger: Dronning Elizabeth har i alle år sverget til fargen «Ballet Slippers». I 1994 hadde Uma Thurman neglelakk fra Chanel i fargen «Vamp» i Pulp Fiction, og skapte en langvarig trend som fremdeles er blant Chanel's bestselgende neglelakkfarger.

I løpet av 90-tallet fikk vi en rekke trend-merker som Wet 'N Wild, Hard Candy og Urban Decay, med alt fra neon og pasteller til glitter og chrome. På 2000-tallet har det blitt stadig mer vanlig med flerfargede negler, og kjente merkevarelogoer inkorporert i negledesignet; for eksempel logoene til Louis Vuitton, Burberry, Chanel og så videre. Mange eksperimenterer også med pynt under top-coaten, slik som strass, symboler, piercinger eller liknende. Enkelte drar det enda lengre, og ser på akrylnegler som et kunstutrykk, som vist i TV-serier som Boss Nails (2015), Claws (2017) og Unpolished (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg