negativ resistans

Artikkelstart

Negativ resistans, det at strømstyrken kan avta for økende spenning i en elektrisk krets. Dette kan skje i en vekselstrømskrets innenfor bestemte spenningsområder for enkelte typer elementer og spenningskilder. Slike kretser anvendes for eksempel i forsterkere og oscillatorer.

Faktaboks

Uttale
nˈegativ resistˈans

Negativ resistans opptrer bare i en krets med både likestrøm og vekselstrøm.

Sammenligning med positiv resistans

I en vanlig motstandstråd med positiv resistans tapper resistansen energi fra strømmen som passerer gjennom den, på tilsvarende måte som friksjon tapper energi fra et legeme i bevegelse. Negativ resistans avgir derimot energi til vekselstrømsdelen av strømmen i den elektriske kretsen på bekostning av energien knyttet til likestrømmen. En negativ resistans kan forsterke et elektromagnetisk signal. Alt i alt vil resistansen virke som friksjon og tappe en krets for energi, men med negativ resistans i kretsen overføres energi fra likestrømmen til vekselstrømmen.

Statisk og dynamisk resistans

Den vanlige definisjonen er at resistans er lik spenningen over en motstandstråd delt på strømstyrken gjennom den. Blant fagfolk kalles dette statisk resistans. Man definerer også en såkalt dynamisk resistans. Den dynamiske resistansen er definert som endring av spenning i en motstand delt på endringen av strømstyrken gjennom den, i grensen at endringene er svært små. Matematisk er dynamisk resistans lik den deriverte av spenningen med hensyn på strømstyrken.

For en vanlig motstandstråd med en strømstyrke som ikke varierer for mye, er resistansen uavhengig av strømstyrken, og det er da ingen forskjell på den statiske og den dynamiske resistansen. Men hvis resistansen avhenger av strømstyrken, er den dynamiske resistansen forskjellig fra den statiske. Det er den dynamiske resistansen som kan være negativ. Hvis en økning av spenningen forårsaker en minskning av strømstyrke er den dynamiske resistansen negativ. Det er produsert motstander som har denne egenskapen, og de sies å ha negativ resistans. Slike motstander kan forsterke signaler.

Negativ resistans kan finne sted hvis man kopler en motstand til både en vekselstrømkilde og en likestrømkilde, slik at det går både en likestrøm og en vekselstrøm gjennom motstanden. Selv om strømmen hele tiden har samme retning som spenningen, kan man da få til at tidsvariasjonen av strømmen og spenningen kan ha motsatt fortegn. Da er den dynamiske resistansen er negativ selv om den statiske resistansen er positiv. I en slik situasjon kan noe av likestrømmen omdannes til vekselstrøm som forsterker vekselstrømsignalet i kretsen. I motstanden tappes da energi fra likestrømmen, og noe av den avgis til vekselstrømmen og forsterker den. Alt i alt forbrukes da energi på grunn av motstandens positive statiske resistans, men energien til vekselstrømmen øker, og man sier da at den dynamiske resistansen til motstanden er negativ. Mer upresist sies da at motstanden har negativ resistans selv om den har en positiv statisk resistans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg