Nødlanding er en landing med et luftfartøy som må foretas straks, med eller uten motorkraft, på det mest egnede stedet i nærheten.

Nødlanding foretas der flyets sikkerhet er truet. Tap eller bortfall av motorkraft og brann er viktige årsaker til nødlanding.

Flygeren vil forsøke å lande flyet på det mest egnede stedet. Et egnet sted kan være flyplass, landing i terrenget eller på vann. Ved valg av landingssted er det flere hensyn som må tas. I første rekke må det tas hensyn til faktorer som har en direkte innvirkning på landingsfasen, som vind, terreng og hvilke problemer flyet har. Ved landing i motvind, synker bakkehastigheten, og det kan begrense skadeomfanget.

I andre rekke må det tas hensyn til faktorer som kan ha innvirkning på redningsarbeidet, det vil si nærhet til befolket område og redningsmannskap eller sykehus.

En sikkerhetslanding foretas der flyets sikkerhet ikke umiddelbart er truet, men for å forebygge en mer alvorlig situasjon på et senere tidspunkt. Sikkerhetslandinger kan foretas ved for eksempel punktert dekk ved avgang eller for lite drivstoff til å nå bestemmelsesstedet, da ofte på grunn av sterk motvind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.