Nødlanding er en landing med et luftfartøy som må foretas straks med eller uten motorkraft på det mest egnede stedet.

Nødlanding foretas der flyets sikkerhet er truet. Tap eller bortfall av motorkraft og brann er viktige årsaker til nødlanding.

Flygeren vil forsøke å lande flyet på det mest egnede stedet, og her spiller flere faktorer inn. Et egnet sted kan være flyplass, landing i terrenget eller på vann. Ved valg av landingssted er det flere hensyn som må tas. I første rekke hensyn til faktorer som har en direkte innvirkning på landingsfasen, som vind, terreng og art av problemer/nød. Ved landing i motvind, synker bakkehastigheten, og det kan begrense skadeomfanget. 

I andre rekke, hensyn til faktorer som kan ha innvirkning på utfall av redningsarbeidet, det vil si nærhet til befolket område og redningsmannskap eller sykehus.

En sikkerhetslanding foretas der flyets sikkerhet ikke umiddelbart er truet, men for å forebygge en mer alvorlig situasjon på et senere tidspunkt. Grunner til sikkerhetslandinger kan være punktert dekk ved avgang eller for lite drivstoff til å nå bestemmelsesstedet, da ofte på grunn av sterk motvind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.