Landing (illustrasjon)

Nødlanding er en landing med et luftfartøy som må foretas straks, med eller uten motorkraft, på det mest egnede stedet i nærheten.

Årsak og gjennomføring

Nødlanding foretas der flyets sikkerhet er truet. Tap eller bortfall av motorkraft og brann er viktige årsaker til nødlanding.

Flygeren vil forsøke å lande flyet på det mest egnede stedet. Et egnet sted kan være flyplass, landing i terrenget eller på vann. Ved valg av landingssted er det flere hensyn som må tas. I første rekke må det tas hensyn til faktorer som har en direkte innvirkning på landingsfasen, som vind, terreng og hvilke problemer flyet har. Ved landing i motvind, synker bakkehastigheten, og det kan begrense skadeomfanget.

I andre rekke må det tas hensyn til faktorer som kan ha innvirkning på redningsarbeidet, det vil si nærhet til befolket område og redningsmannskap eller sykehus.

Sikkerhetslanding

En sikkerhetslanding foretas der flyets sikkerhet ikke umiddelbart er truet, men for å forebygge en mer alvorlig situasjon på et senere tidspunkt. Sikkerhetslandinger kan foretas ved for eksempel punktert dekk ved avgang eller for lite drivstoff til å nå bestemmelsesstedet, da ofte på grunn av sterk motvind.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg