Muskeldrevne fly

Muskeldrevne fly. Prinsipptegning av flyet Gossamer Albatross.

Av /Store norske leksikon ※.

Muskeldrevne fly er fly som letter og holder seg i luften ved hjelp av muskelkraften til flygeren.

Muskeldrevne fly stiller store krav til konstruksjon og bygging, og dessuten til muskelstyrke og utholdenhet hos flygeren. En voksen, trenet idrettsutøver som veier 61–70 kilogram, kan yte omkring 365 watt med benmusklene i vel en time, mens et vanlig, voksent menneske i normalt god form kan yte omkring 75 prosent av dette. Det menneskelige legeme har et forholdsvis dårlig ytelse/vekt-forhold. Ønsket om å fly med muskelkraft har lenge stimulert til eksperimenter, men først i de senere år har slike vært vellykkede, ikke minst på grunn av de nye lette og sterke materialer.

Historie

Som den første til å fly en lengre strekning regnes den britiske flyingeniør John C. Wimpenny; i den pedal-propelldrevne Puffin 1 fløy han 910 meter i mai 1962 med en hastighet på 31 kilometer i timen omring 2,4 meter over bakken. Det første flyet som tilbakela en engelsk mil (1609 meter) var det amerikanske pedal-propelldrevne Gossamer Condor, fløyet 23. august 1977 av syklisten Bryan Allen. Han var også den første som fløy over Den engelske kanal, 12. juni 1979, med Gossamer Albatross på 2 timer og 49 minutter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg