Kremerprisene

Muskeldrevne fly. Prinsipptegning av flyet Gossamer Albatross.

Av /Store norske leksikon ※.

Kremerprisene er priser for ulike prestasjoner som oppnås ved hjelp av flygning med muskeldrevne fly. Prisbelønningene ble etablert i 1959 av den britiske industrimagnaten Henry Kremer.

Disse er:

  • Flygning i åttetall rundt to staker som hadde en avstand mellom seg på minimum en halv engelsk mil (809 meter), samt at man måtte passere et to meter høyt hinder ved start og mål. Denne prisen var satt til 50 000 britiske pund, og ble vunnet av amerikaneren Bryan Allen, den 23. august 1977.
  • Flygning over Den Engelske kanal. Denne prisen var satt til 100 000 britiske pund, og ble også vunnet av amerikaneren Bryan Allen, da han krysset kanalen den 12. juni 1979 fra Storbritannia til Frankrike.
  • Flygning mellom tre hinder satt opp som trekant, med en flyvedistanse på minimum 1,5 kilometer, og flytiden skulle ikke overstige 3 minutter. Premien var her satt til 20 000 britiske pund, med et tillegg på 100 000 pund for hver hastighetsforbedring på 5 % ut fra grensen på 3 minutter. Her ble første pris vunnet av et designteam fra Massachusetts Institute of Technology i 1984. I ettertid har flere vunnet prisene i denne kategorien, etter forutsetningene om hastighetsforbedring. Denne kategorien ble stengt på midten av 1980-tallet, av sikkerhetsårsaker.
  • Flygning tilsvarende en maraton-distanse på 42 195 meter, på under en time. Premieprisen er satt til 50 000 britiske pund, og er så langt ikke oppnådd.
  • Sportsflygning med stressende og utfordrende manøvreringsegenskaper og -evne. Premieprisen er satt til 100 000 britiske pund, og er så langt ikke oppnådd.

Det ble også lagt inn en lokal, britisk utfordring begrenset til ungdom under 18 år, men denne kategorien er heller ikke utført per 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg