Modellbåt, motorbåt eller seilbåt i liten målestokk. Bygging av skalamodeller, tro kopier av store båter, er en populær hobbyaktivitet. Med radiostyrte modellbåter (RC-båter) arrangeres det konkurranser.

Fjernstyrte motorbåtmodeller drives av elektriske motorer eller forbrenningsmotorer. Det arrangeres rundbaneløp og hastighetskonkurranser, båtene er vanligvis 1–1,2 m lange, og hastigheter på over 200 km/h er nådd. I Norge organiserer Norsk Modell Speedbåtforbund konkurranser med modellbåter. Forbundet ble stiftet i 1980, senere nedlagt, men gjenopprettet i 1989. Tilsluttet den internasjonale organisasjonen Naviga.

For seilbåtmodeller er båtenes ror og seil radiostyrt, og konkurranser (modellseilas) arrangeres etter stort sett samme regler som regattaer med store seilbåter. Båtene er inndelt i mange klasser, den mest utbredte er marblehead-klassen med største lengde 1,29 m, masthøyde høyst 2,15 m, seilareal høyst ca. 0,5 m2 og vekt vanligvis 3,5–5,5 kg. En annen klasse er den noe mindre MidiB. Nasjonal klassemyndighet er Norsk Modellseilforening, stiftet i 1904, og tilsluttet seksjonen for modellseilas i Det internasjonale seilforbundet (ISAF).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.