modellbåt

Modellbåt, motorbåt eller seilbåt i liten målestokk. Bygging av skalamodeller, tro kopier av store båter, er en populær hobbyaktivitet. Med radiostyrte modellbåter (RC-båter) arrangeres det konkurranser.

Faktaboks

Uttale
modˈellbåt

Fjernstyrte motorbåtmodeller drives av elektriske motorer eller forbrenningsmotorer. Det arrangeres rundbaneløp og hastighetskonkurranser, båtene er vanligvis 1–1,2 m lange, og hastigheter på over 200 km/h er nådd. I Norge organiserer Norsk Modell Speedbåtforbund konkurranser med modellbåter. Forbundet ble stiftet i 1980, senere nedlagt, men gjenopprettet i 1989. Tilsluttet den internasjonale organisasjonen Naviga.

For seilbåtmodeller er båtenes ror og seil radiostyrt, og konkurranser (modellseilas) arrangeres etter stort sett samme regler som regattaer med store seilbåter. Båtene er inndelt i mange klasser, den mest utbredte er marblehead-klassen med største lengde 1,29 m, masthøyde høyst 2,15 m, seilareal høyst ca. 0,5 m2 og vekt vanligvis 3,5–5,5 kg. En annen klasse er den noe mindre MidiB. Nasjonal klassemyndighet er Norsk Modellseilforening, stiftet i 1904, og tilsluttet seksjonen for modellseilas i Det internasjonale seilforbundet (ISAF).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg