Modellbåt
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Modellbåt er en motorbåt eller seilbåt i liten målestokk. Bygging av skalamodeller, tro kopier av store båter, er en populær hobbyaktivitet. Med radiostyrte modellbåter (RC-båter) arrangeres det konkurranser.

Faktaboks

Uttale
modˈellbåt

Fjernstyrte motorbåtmodeller drives av elektriske motorer eller forbrenningsmotorer. Det arrangeres rundbaneløp og hastighetskonkurranser, båtene er vanligvis 1–1,2 meter lange, og hastigheter på over 200 km/t er nådd. I Norge organiserer Norsk Modell SpeedBåt Forbund konkurranser med modellbåter. Forbundet ble stiftet i 1980, senere nedlagt, men gjenopprettet i 1989. Det er tilsluttet den internasjonale organisasjonen Naviga.

For seilbåtmodeller er båtenes ror og seil radiostyrt, og konkurranser (modellseilas) arrangeres etter stort sett samme regler som regattaer med store seilbåter. Båtene er inndelt i mange klasser, den mest utbredte er marblehead-klassen med største lengde 1,29 meter, masthøyde høyst 2,15 meter, seilareal høyst ca. 0,5 m2 og vekt vanligvis 3,5–5,5 kilo. En annen klasse er den noe mindre MidiB. Nasjonal klassemyndighet er Norsk Modellseilforening, stiftet i 1904, og tilsluttet seksjonen for modellseilas i Det internasjonale seilforbundet (ISAF).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg