Mis er en fransk betegnelse som brukes når vin tappes på flasker i betydning mis en bouteille (tappet på flaske).

Faktaboks

Uttale
mi:z

På tidlig 1900-tall var det vanlig at vinslottene (produsentene) leverte vin på fat til oppkjøpere som sørget for flasketapping ofte med sine egne etiketter. Praksisen ble endret fordi vinslottene ønsket mer kontroll i produksjonsleddet og samtidig ønsket å markedsføre sin vin, sitt navn og varemerke ved selv å fylle vin på flasker med etiketter påtrykt vinslottets navn.

Det ble viktig i Bordeaux med profilerte vinslott, tradisjoner og klassifikasjoner. En av de første ute med egen flasketapning var den kjente baron Philippe de Rothschild fra Château Mouton Rothschild. Det var en begivenhet som ble feiret med en spesialdesignet etikett i årgang 1924 som etter hvert startet trenden med de såkalte kunstneretikettene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg