Migmatitt
Migmatitt
Migmatitt med foldete mørke felt (paleosom) og lyse lag (neosom). De lyse lagene representerer smelte.
Migmatitt
Lisens: CC BY SA 3.0

Migmatitt er en bergart dannet ved delvis oppsmelting av en tidligere bergart. Den består av en blanding av oppsmeltet berg (neosom, som regel med lysere farge), og resten av den opprinnelige bergarten (paleosom).

Faktaboks

Uttale
migmatiˈtt
Etymologi
av gresk ‘blanding’ og -itt

Migmatitt dannes ved høy temperatur (over smeltepunktet), og karakteriserer dypere deler av fjellkjeder. «Ekte» migmatitter dannes ved lokal oppsmelting, men det finnes også migmatitter som dannes ved injeksjon av smelte som er dannet et annet sted i skorpen.

Migmatitter viser forskjellige mønstre av lyse og mørke bånd eller slirer, ofte med foldete granittiske lag. Mengden smelte (leukosom) kan variere mye, avhengig av hvor sterkt oppsmeltet den opprinnelige bergarten er, og hvor mye smelte som har forlatt migmatitten.

Migmatitter er en kilde til magma og magmatiske bergarter, og definerer overgangen mellom metamorfe og magmatiske bergarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg