Metamfetamin er et sentralstimulerende middel som er avledet av amfetamin. Det brukes oftest som et rusmiddel og er svært likt amfetamin i virkning. Metamfetamin når hjernen raskere enn amfetamin og har muligens en kraftigere effekt, men i praksis er det vanskelig for brukeren å skille effekten fra amfetamin. Metamfetamin omdannes i kroppen til amfetamin, slik at man finner både metamfetamin og amfetamin i blodet etter inntak av metamfetamin.

Metamfetamin er sterkt vanedannende. Det kan sniffes, drikkes, injiseres og røykes («ice»).

Bruk

Metamfetamin er definert som et ulovlig rusmiddel i Norge. I perioden 2008 til 2013 ble metamfetamin hyppigere beslaglagt enn amfetamin i Norge. De siste årene har derimot amfetamin dominert stadig mer. I 2020 utgjorde amfetamin 96 prosent av alle amfetamin-/metamfetaminbeslag og 99 prosent av mengdene.

Det har vært en fallende trend i renheten på beslaglagt metamfetamin siden årtusenskiftet. I årene 2000–2001 var den gjennomsnittlig renheten cirka 50 prosent, mens den i 2019 og 2020 var falt til under 30 prosent.

I 1990-årene økte bruken av både metamfetamin og amfetamin i Norge, men den har siden stabilisert seg på et relativt lavt nivå. I 2020 var det litt under fire prosent i aldergruppen 16 til 64 år i den generelle befolkningen som oppga å ha prøvd amfetamin/metamfetamin noen gang, og mindre enn én prosent som oppga bruk siste tolv måneder. Blant 16 til 30-åringer var det 1,6 prosent som oppga bruk siste tolv måneder. Bruken av amfetamin/metamfetamin er vesentlig høyere blant enkelte grupper rekreasjonsbrukere og blant problembrukere som injiserer rusmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg