metamfetamin

Artikkelstart

Metamfetamin er et narkotisk stoff som er avledet av amfetamin. Metamfetamin er et stimulerende rusmiddel svært likt amfetamin i virkning. Metamfetamin når hjernen raskere enn amfetamin og har muligens en kraftigere effekt, men i praksis er det vanskelig for brukeren å skille effekten fra amfetamin. Metamfetamin omdannes i kroppen til amfetamin, slik at man finner både metamfetamin og amfetamin i blodet etter inntak av metamfetamin.

Metamfetamin er sterkt vanedannende. Det kan sniffes, drikkes, injiseres og røykes («ice»).

Bruk

I perioden 2008 til 2013 ble metamfetamin hyppigere beslaglagt enn amfetamin i Norge. De siste årene har derimot amfetamin dominert stadig mer. I 2020 utgjorde amfetamin 96 prosent av alle amfetamin-/metamfetaminbeslag og 99 prosent av mengdene.

Det har vært en fallende trend i renheten på beslaglagt metamfetamin siden årtusenskiftet. I årene 2000–2001 var den gjennomsnittlig renheten cirka 50 prosent, mens den i 2019 og 2020 var falt til under 30 prosent.

I 1990-årene økte bruken av både metamfetamin og amfetamin i Norge, men den har siden stabilisert seg på et relativt lavt nivå. I 2020 var det litt under fire prosent i aldergruppen 16 til 64 år i den generelle befolkningen som oppga å ha prøvd amfetamin/metamfetamin noen gang, og mindre enn én prosent som oppga bruk siste tolv måneder. Blant 16 til 30-åringer var det 1,6 prosent som oppga bruk siste tolv måneder. Bruken av amfetamin/metamfetamin er vesentlig høyere blant enkelte grupper rekreasjonsbrukere og blant problembrukere som injiserer rusmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg