Mesking er den prosessen som medfører forsukring av råproduktene i ølbrygging og brennevinsbrenning. Det vil si at særlig stivelsen omdannes til sukker og dekstriner.

I meskeprosessen blandes vann og malt. Hensikten med meskingen er å reaktivere enzymene i maltet og trekke ut de løselige komponentene, sukkerarter, smaks- og aromastoffer.

Det er viktig at meskingen foregår i et temperaturområde hvor α- og β-amylaser kan jobbe optimalt. Temperaturområdet er som oftest fra 63 til 68 °C i ca en time ved bruk av optimalt maltet malt. Hvis en bruker andre maltkvaliteter kan det være nødvendig å endre mesketemperatur og -program (for eksempel stegmesking). Utmesking ved temperatur opp mot 78 °C (kort tid) gjøres for å stoppe enzymaktiviteten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg