Lumbago, navn på smerter i korsryggen (vekryggen, lenderyggen). Tilstanden setter ofte akutt og plutselig inn, såkalt «hekseskudd», mens den i andre tilfeller har et seigere og mer bølgende forløp. Av og til er lumbago ledsaget av utstrålende smerter nedover baksiden av lårene og leggene, isjias.

Årsakene er meget forskjellige. Oftest skyldes lumbago slitasjeforandringer i virvelsøylen, delvis med reumatiske eller nervøse tilleggsfaktorer. I sjeldnere tilfeller kan den oppstå som følge av alvorligere sykdommer i virvlene, kreft eller tuberkulose. Smerten kan i alle tilfeller være meget intens og i høy grad hemme alle bevegelser.

Behandlingen retter seg i første rekke etter årsaken. Mot selve smerten hjelper ro og hvile, smertestillende medikamenter og ulike typer av varmebehandling. I alvorlige tilfeller kan man bruke innsprøytning av bedøvelsesmidler i musklene ved siden av ryggraden, idet disse blir krampaktig og smertefullt strammet. I mer langtrukne tilfeller blir det også aktuelt med fysioterapi og evt. støttekorsett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.