Lokalfjernsyn, fjernsynsutsendelse til et lokalt avgrenset område, f.eks. en by eller et tettbygd område. I Norge ble det drevet uavhengig lokalfjernsyn i en forsøksperiode 1982–88, etter 1988 er slik fjernsynsdrift tillatt på permanent basis.

I 1982 kom sendinger i gang over kabelnett i fire byer. Forsøksvirksomheten ble utvidet 1984, over 100 konsesjoner ble utdelt, men bare et fåtall av disse kom i ordinær drift. Organisasjoner og aviser fikk konsesjon, og særlig fra enkelte aviser ble det investert betydelige summer. Mot slutten av forsøksperioden hadde de fleste avisene trukket seg ut pga. usikkerhet omkring finansieringen.

I 1996 ble det gjort et forsøk på å blåse nytt liv i lokalfjernsynet i Norge. Konsesjonsområdene ble utvidet, slik at det skulle bli mulig å drive fjernsynskanalene på kommersielt grunnlag. Samtidig ble det åpnet for at en lokalfjernsynsstasjon kunne videreformidle en av de sentrale fjernsynskanalene (f.eks. TVNorge og TV 3) over sitt nett. NRK hadde på dette tidspunktet etablert lokalfjernsyn i alle deler av landet, med en daglig lokal nyhetssending. Både A-pressen og Orkla har vesentlige eierinteresser innen lokal-TV-markedet. Landet er delt inn i 30 regionale konsesjonsområder for lokal-TV, og per 2004 ble det sendt lokal-TV i 23 av disse. I tillegg til de 23 lokal-TV-stasjonene har også en del ideelle organisasjoner og livssynsorganisasjoner konsesjon for å sende lokale sendinger via NRK2s frekvenser og for sendinger i lokale kabelnett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.