Lokalfjernsyn er fjernsynsutsendelse til et lokalt avgrenset område, for eksempel en by eller et tettbygd område. I Norge ble det drevet uavhengig lokalfjernsyn i en forsøksperiode i 1982–1988, og etter 1988 ble slik fjernsynsdrift tillatt på permanent basis.

Faktaboks

Uttale
lokˈalfjernsyn

I 1982 kom sendinger i gang over kabelnett i fire byer. Forsøksvirksomheten ble utvidet i 1984, over 100 konsesjoner ble utdelt, men bare et fåtall av disse kom i ordinær drift. Organisasjoner og aviser fikk konsesjon, og særlig fra enkelte aviser ble det investert betydelige summer. Mot slutten av forsøksperioden hadde de fleste avisene trukket seg ut på grunn av usikkerhet omkring finansieringen.

I 1996 ble det gjort et forsøk på å blåse nytt liv i lokalfjernsynet i Norge. Konsesjonsområdene ble utvidet, slik at det skulle bli mulig å drive fjernsynskanalene på kommersielt grunnlag. Samtidig ble det åpnet for at en lokalfjernsynsstasjon kunne videreformidle en av de sentrale fjernsynskanalene (for eksempel TV Norge og TV 3) over sitt nett. NRK hadde på dette tidspunktet etablert lokalfjernsyn i alle deler av landet, med en daglig lokal nyhetssending. Både A-pressen og Orkla har hatt vesentlige eierinteresser innen lokal-TV-markedet. Landet ble delt inn i 30 regionale konsesjonsområder for lokal-TV, og per 2004 ble det sendt lokal-TV i 23 av disse. I tillegg til de 23 lokal-TV-stasjonene hadde også en del ideelle organisasjoner og livssynsorganisasjoner konsesjon for å sende lokale sendinger via NRK2s frekvenser og for sendinger i lokale kabelnett.

De fleste lokal-TV-stasjonene hadde betydelige utfordringer med å skape kommersielt grunnlag for å drive sendingene. I 2021 var det 20 lokal-tv-stasjoner som fortsatt hadde sendinger, blant annet TV Vest, TV Haugaland, TV Agder, TV Nord og Trønder-TV.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg