Stakkekant fra Sogn, applikasjon med leggsøm
Av .

Bayeuxteppet er et over 70 m langt og 0,5 m bredt brodert veggteppe fra ca. 1070 som fremstiller normannerhertugen Vilhelm Erobrerens invasjon i England. På bildet: bygging av Vilhelms flåte.

.
Lisens: fri

Leggsøm er en broderiteknikk hvor en tråd ligger oppå stoffet og syes ned med en annen tråd, i samme eller annen farge.

Enkel leggsøm brukes blant annet i applikasjonsarbeid som stakkeborden på Sognebunaden eller som en kontur rundt et motiv. Dobbel leggsøm syes ved å legge tråder i parallelle rader over motivet og deretter sy disse fast med en annen tråd i et regelmessig mønster. Denne teknikken er også vanlig i broderier med metalltråd slik at den kostbare og stive metalltråden primært ligger oppå stoffet.

Leggsøm var særlig populært i middelalderen og på 1400–1500-tallet fikk den et høydepunkt. Leggsømmen ble brodert med gulltråd og silketråd i mange farger. Broderiene var detaljerte og lå nært opp til maleriet.

Enkel og dobbel leggsøm er brukt i Bayeux-teppet og den norske kunstneren Torvald Moseid brukte leggsøm i flere av sine arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg