Kulturskoler er offentlige skoler med undervisningstilbud i en rekke kulturformer, som musikk, dans, teater, skrive- og billedkunst og sirkus, tidligere betegnet kommunal musikkskole.

Skolene er organisert i Norsk kulturskoleråd, som omfatter nesten alle norske kommuner. Antall elever på landsbasis er om lag 100 000 (2020).

Tilbud

Skolene er for interesserte barn og unge og eventuelt voksne. Tilbudet er frivillig og kommer i tillegg til undervisning i den obligatoriske skolen. Skolenes størrelse og bredden i tilbudet varierer da det er opp til den enkelte kommune å fastlegge dette. Om lag 70 prosent av elevene på landsbasis er musikkelever.

Administrasjon

I de fleste kommuner er kulturskolen underlagt skoleadministrasjonen og ledes av en rektor. Enkelte kommuner har skole i samarbeid med andre kommuner.

Historikk

Kulturskolene har sin bakgrunn i fremveksten av de kommunale musikkskolene. Den første kom i 1953 i Narvik. Ved inngangen til 1970-årene var det om lag 50 kommunale musikkskoler i landet og antallet var økende.

Begrepet kulturskole ble lansert på midten av 1980-tallet. Musikkskolene begynte å inkorporere andre kulturformer enn musikk. I 1997 ble kulturskoler hjemlet i opplæringsloven og kommunene ble pålagt å ha en slik ordning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg