Kretsskjema for enkelt krystallapparat.

av Gunnar Stette. Gjengitt med tillatelse

Amplitudemodulerte radiobølger før og etter likeretting

av Gunnar Stette. Gjengitt med tillatelse

Krystallapparat, eller krystallmottaker, er den aller enkleste form for radiomottaker. Den består av en spole mellom antenne og jord som over spolen er tilkoplet et sett hodetelefoner i serie med en likeretter. Navnet krystallmottaker kommer av at man som likeretter brukte et krystall, vanligvis av blyglans (galenitt), som stod i berøring med en tynn metallspiss. Dette fungerte på samme måte som en halvlederdiode, som imidlertid er en nyere oppfinnelse. Krystallmottakerne fungerte bare for amplitudemodulerte sendere (AM), det vil si langbølge, mellombølge og kortbølge.

Et krystallapparat gir ingen forsterkning, men drives kun av effekten i det amplitudemodulerte radiosignalet. Som en følge av dette må radiosignalet være relativt sterkt, det vil si man kan ikke befinne seg for langt unna senderen og antennen må være god. God jordforbindelse er også viktig. I overgangen mellom krystallet og nålspissen blir den amplitudemodulerte høyfrekvente radiobølgen likerettet, slik at bare modulasjonssignalet, den hørbare lyden, flyter videre i kretsen. Signalstyrken på det likerettede audiosignalet er under ingen omstendigheter sterkt nok til å drive drive en høyttaler, så det må benyttes lettdrevne hodetelefoner.

Dersom krystallapparatet utstyres med en variabel kondensator, dreiekondensator, parallellt med spolen kan man oppnå resonans i kretsen ved en bestemt frekvens. Det betyr at man ved å dreie på den variable kondensatoren kan gjøre apparatet mer eller mindre følsomt for akkurat den frekvensen en bestemt radiostasjon sender på. Det samme kan oppnås dersom spolens impedans gjøres variabel. Men det vil være en overdrivelse å si at en slik krets gjør krystallapparatet spesielt selektivt.

Krystallmottakeren ble oppfunnet av amerikaneren Greenleaf Whittier Pickard (1877-1956) i 1910. De var mye ble i bruk i radioens barndom, særlig frem til 1930-årene, da radiorør ennå var kompliserte og kostbare. Under andre verdenskrig ble radioapparatene inndratt av krigsmakten og de gamle krystallapparatene ble tatt frem, eller det ble laget nye. Enkelte steder var krystallapparatene i bruk til begynnelsen av 1950-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.