kollektivhus

Den sovjetiske arkitekten Nikolajevs prosjekt for matsalen til et kollektivhus. Maten kommer på løpende bånd. (Etter "Byggekunst")
Kollektivhus
Av .

Kollektivhus er et bolighus eller leiegård med fellesfunksjoner som daghjem, hobbyrom, matlaging, barnepleie og -oppsyn, rengjøringsentral, vaskeri og liknende. Disse funksjonene er gjort felles for å rasjonalisere og lette familienes husholdsarbeid.

Faktaboks

uttale:
kollektˈivhus
også kjent som:

servicehus

Kollektivhus-programmet ble med iver lansert fra arkitekthold i 1930-årene ut fra hensyn til enslige og til familier med utearbeidende ektepar. Tidlige eksempler oppsto i Sovjet i slutten av 1920-årene og i Sverige noe senere. Forgjengere fantes i utopiske sosialisters prosjekter og amerikanske familiehotell.

Tross iveren ved lansering er kun få tilfeller hvor kollektivhus blitt realisert, sannsynligvis på grunn av de økonomiske konsekvensene. Synet på privathusholdningens ukrenkelighet har imidlertid endret seg og er i visse tilfeller blitt imøtekommet ved omfattende kollektive innretninger som beboere i store boligkomplekser kan gjøre bruk av etter ønske, som for eksempel i «Skovbrynet» ved København, ferdig ca. 1970.

Andre eksempler på kollektivhus er:

  • 1932: Frognerveien 58, 9 etasjer med hybler, felleskjøkken og spisesal, tegnet av Ragnar Dahl. Prosjektet er et fremtredende eksempel på funksjonalisme
  • 1935: John Erikssons-gatan 6, Stockholm, 6 etasjer med 50 leiligheter, restaurant, barnehage, vaskeri og solterrasse, tegnet av Sven Markelius
  • 1979-1980: omorganisering på initiativ av arkitekten av Stacken i Göteborg. En bolighøyblokk i åtte etasjer, med 40 leiligheter, tegnet i slutten av 1950-årene av Lars Ågren. 20 % av totalt boligareal ble satt av til felles formål: vaskeri, kjøkken og matsal, daghjem, ungdoms- og hobbyrom (foto, sløyd, mu­sikk), badstue, barnevognparkering, rom for søm, veving, kera­mikk og batikk.

En ny slags kollektivhus er i senere år oppstått der hvor flere unge familier flytter sammen, for eksempel i eldre villaer av herskapstypen, hvor man innretter seg etter forholdene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thorleif Jensen, Ole Bue. Øvrevollkollektivet, «Byggekunst» 1955 s. 155–158

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg