Kalkunkondor
Kalkunkondor
Lisens: CC BY SA 3.0

Kalkunkondoren er en fugleart i kondorfamilien. Den er en svært vanlig rovfugl fra sørlige deler av Canada til sørspissen av Sør-Amerika.

Faktaboks

Uttale
kalkˈunkondor
Også kjent som
kalkungribb
Vitenskapelig navn
Cathartes aura
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

kalkunkondor

Kalkunkondor (Cathartes aura).

Fjærdrakten er brunsvart og det fjærløse hodet er rødt. Kalkungribb blir 66–81 cm lang, vingespennet er 160-180 cm og vekten er fra 0,8-2,4 kg.

Utbredelse og levevis

Cathartes aura

Cathartes aura, kalkunkondor. Foto fra: Chile

Arten finnes i alle typer skog, åpent gressland og ørken. Bestanden i nordlige deler av utbredelsesområdet overvintrer i Sør-Amerika.

De to eggene legges på et beskyttet sted, i en hule i fjell eller i et hult tre.

Kalkunkondoren er kjent for å senke kroppstemperaturen med omkring 6 grader om natten (hypotermi). Som andre kondorer står den ofte med utslåtte vinger, enten for å tørke dem etter en våt natt, eller for å varme opp kroppen.

Luktesans

Arten er kjent for sin gode luktesans, som blant annet benyttes til å lokalisere åtsler i skog. Luktesansen er også blitt brukt i menneskets tjeneste for å lokalisere lekkasjer i gassledninger. Ved å sende kadaverlukt gjennom gassledningen kan en se hvor kalkunkondoren markerer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kalkunkondor
Cathartes aura
Artsdatabanken-ID
128486
GBIF-ID
2481930

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg