Køyse, hette, frå Nordfjord Folkemuseum

Køyse er et lokalt ord for plagget kyse, og er en hette med skulderslag. Dette uteplagget for kvinner har blitt brukt over kvinneluen siden middelalderen. I Jølster var den i bruk helt til 1930–40-årene men den siste tiden ble den brukt som regn- og uværsplagg uten lue under.

Materialet er svart eller mørkeblått vadmel som er hjemmevevd og stampet. Køysa er sydd sammen av to symmetriske halvdeler med en kile på hver side av skulderslaget. Enkelte har også brystkile.

Hetter av samme type er bevart fra flere steder på Vestlandet. Hetteformen er tilpasset den lokale luetypen og kan derfor variere en del. En hettevariant fra Gaular har skrådd skulderslag med brystkile uten sidekiler. Jølster-køysa og den nevnte Gaular-hetten er av samme type som de to hovedtypene av hetter i Herjolfsnesfunnet fra Grønland som er tidfestet til 1300-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg