Iberiaskogsnegl

Iberiaskogsnegl (også kalt mordersnegl), Arion lusitanicus, er en nakensnegl som kan gjøre stor skade på dyrkede planter. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Iberiaskogsnegl er en lungesnegl i ordenen landsnegler, Stylommatophora.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Arion lusitanicus
Beskrevet av
J.Mabille, 1868
Fremmedartstatus i Norge
SE – Svært høy risiko
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Iberiaskogsnegl har sin hovedutbredelse i vestlige områder av Europa, særlig i Spania og Portugal. Iberiaskogsnegl mangler skall. Den blir opptil 8 centimeter lang som voksen, og har forskjellige nyanser av rødbrun farge. Som andre landsnegler puster den med én lunge, og den har åndehull på høyre siden av forkroppen.

Inntil år 2011 trodde forskerne at det var iberiaskogsnegl som hadde invadert store områder i Norge, men det er ikke tilfellet. Det er brunskogsneglen (Arion vulgaris) som har forårsaket skade på planter og utløst irritasjon blant hageeiere. De to artene kan skilles fra hverandre på indre anatomi, fasongen på spermatofor (kapsel med spermier) og antall kromosomer. Iberiaskogsnegl finnes ikke i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

iberiaskogsnegl
Arion lusitanicus
Tidligere vitenskapelig navn
Arion lusitanicus auctt. non J. Mabille, 1868
Artsdatabanken-ID
121364
GBIF-ID
5779455

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg