hullplate (kjemiteknikk)

Artikkelstart

Hullplate, plate som anvendes for å gi god kontakt mellom gass og væske i destillasjons- eller absorpsjonstårn, eller mellom de to væskefasene i ekstraksjonstårn.

Hullplater er vanligvis utformet slik at de dekker hele tverrsnittet i tårnet, unntatt et segment på den ene siden hvor det er laget et væskeoverløp, der væsken kan renne ned til neste plate nedenfor. På motsatt side er det et tilsvarende segment hvor nedløpet fra den overliggende platen kommer inn. I området mellom de to segmentene er det laget et stort antall hull med diameter på opptil ca. 12–15 mm. I destillasjons- eller absorpsjonsprosesser strømmer damp eller gass oppover i tårnet gjennom hullene i platene. Væske som tilføres på toppen av tårnet, strømmer nedover fra plate til plate og på tvers av disse. Gasshastigheten gjennom hullene er så stor at væsken holdes på plass oppå platen og ikke drypper gjennom. På denne måten oppnår man blanding av gass- og væskefase på hver plate gjennom tårnet.

Hullplater er relativt billige, men de er mindre fleksible ved variasjoner i gass-/dampmengden enn f.eks. ventilplater eller klokkebunner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg