Hoppepute fra produsenten Vetter. Den er 3,5 m x 3,5 m og 1,7m høy. Blåses opp med én 300 bars 6 liters pressluftflaske, og kan brukes opp til 16 m fallhøyde.
Hoppepute fra produsenten Vetter. Den er 3,5 m x 3,5 m og 1,7m høy. Blåses opp med én 300 bars 6 liters pressluftflaske, og kan brukes opp til 16 m fallhøyde.
Av .

Hoppepute er en oppblåsbar pute som brukes til å dempe fallet til personer som hopper ut av vinduer, balkonger eller fra tak ved rømming fra brann. Hoppepute skal bare brukes i ytterste nødsfall.

Hoppeputene har erstattet de gamle hoppeseilene, og akkurat som ved bruk av dem vil det fra store høyder kunne bli et problem å treffe midt på puten.

Utforming

Hoppepute for rømning fra brann finnes i to ulike varianter. Den enkleste blåses opp ved håndmakt, ved at minst fire brannmannskap trår på putas gulv, og trekker putens «dekk» opp slik at det suges inn luft. Ventiler sørger for at lufta ikke slippes ut igjen.

En mer avansert variant blir blåst opp av luft fra brannmannskapene pressluftflasker (samme type som de brukes ved røykdykking). Det medfører at det kreves et lite antall brannmannskap for å gjøre hoppeputa klar til bruk.

Hoppeputenes størrelse varierer med produsenten, men er gjerne kvadratisk med et areal på 3–4 m² og en høyde på 1,5–2 m.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg