hørenivå

Hørenivå. De rette horisontale linjene viser objektive lydtrykknivåer fra 0 til 140 desibel. De krumme linjene viser i phon hva normalthørende mennesker oppfatter som like sterkt fra bass (venstre side) til diskant (høyre side). – For svak lyd er øret lite følsomt i bassen. Toner vi oppfatter på samme hørenivå, f.eks. 30 phon, er objektivt mange desibel sterkere i bassen enn i diskantområdet 1000–5000 Hz. – Sterkere toner på 80–100 phon er også objektivt like sterke i bass og diskant.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Hørenivå er styrken av lyd slik den blir subjektivt oppfattet med vår hørsel, til forskjell fra det objektive lydtrykknivå eller lydintensitetsnivå. Forskjellen mellom hørenivå og lydtrykknivå skriver seg fra ørets varierende følsomhet for tonehøyder.

Faktaboks

Også kjent som

hørestyrkenivå

Hørenivået måles i phon, det objektive lydtrykknivået måles i pascal [Newton/m2] og angis i desibel (dB) i forhold til referansen 2 µPa (mikropascal). Ved 1000 Hz er phonskalaen og desibelskalaen like, men en basstone med frekvens for eksempel 100 Hz, må ha mye høyere lydtrykknivå enn en tone ved 1000 Hz for at de to tonene skal oppfattes som like sterke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg