Goniometer er et instrument til å måle vinkler.

Faktaboks

Uttale
goniomˈeter
Etymologi
av gresk ‘vinkel’ og -meter

Krystallografi

Innen krystallografi brukes goniometer til å måle vinkelen mellom krystallflater.

Det enkleste er anleggs- eller kontaktgoniometeret, som består av to linjaler forbundet med et ledd. Linjalene legges mot hver sin krystallflate, og vinkelen avleses direkte på en skala.

Refleksjonsgoniometeret

Refleksjonsgoniometeret (først konstruert av William Hyde Wollaston i 1809) gir nøyaktigere målinger og kan brukes på meget små krystaller. Man monterer krystallen på en dreibar akse, sender en lysstråle mot en krystallflate og oppfanger den reflekterte stråle i en kikkert. Så dreies krystallen inntil en annen flate kommer i riktig posisjon for refleksjon. Den vinkel krystallen blir dreid er da lik vinkelen mellom normalene på de to krystallflatene.

En forbedring ble innført i 1890-årene ved å montere krystallen slik at den kan dreies både om en horisontal og en vertikal akse (tosirkelgoniometeret).

Goniometeret var tidligere et viktig hjelpemiddel i studiet av krystallene. Nå brukes i stor utstrekning røntgenmetoder, som også gir opplysning om krystallenes indre oppbygning.

Medisin

Innen medisin brukes et goniometer til å måle vinkelen mellom to knokler. Det brukes blant annet for å vurdere et ledds bevegelsesutslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg