Villfarelse er et juridisk begrep som særlig brukes i strafferetten, og som vil si å ta feil når det gjelder objektive omstendigheter som er en betingelse for straffeskyld.

Faktaboks

Også kjent som
faktisk villfarelse

Hvis straffbarheten etter det aktuelle straffebudet er betinget av at siktede har handlet med forsett, må forsettet i alminnelighet omfatte alle de følgene og ledsagende omstendighetene som gjør handlingen straffbar, straffeloven § 25. For eksempel forutsetter straff for tyveri at gjerningspersonen visste at gjenstanden tilhørte en annen, og straff for bigami forutsetter at gjerningspersonen visste at den tidligere ektefellen var i live.

Villfarelse knyttet til faktiske forhold er normalt straffriende ved straffebud som krever forsett, siden man i strafferetten bare kan dømmes ut fra sine egne forutsetninger og oppfatning av situasjonen. Man utviser ikke kriminell vilje ved tyveri dersom man tror man selv eier gjenstanden, man tror at sin nye ektefelle er ugift.

Dersom man er i villfarelse om rettsregler, vil man derimot normalt straffes, jamfør rettsuvitenhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg