Julegardiner
Julegardiner er oftest røde eller hvite, eventuelt med dekor i andre farger. De kan være ensfarget eller rutete, eller har julemotiver som stjerner, hjerter, bjeller, nisser eller juletrær.
Julegardiner
Av .

Julegardiner er enten gardiner som henges opp til jul, eller gardiner med julemotiv.

Julegardiner er oftest røde eller hvite, eventuelt med dekor i andre farger. De kan være ensfarget eller rutete, eller har julemotiver som stjerner, hjerter, bjeller, nisser, juletrær, med mer. Julegardiner er oftere pyntet med kapper og blondekanter enn gardiner ellers og gir dermed et nostalgisk og romantisk preg.

Bruk i dag

Julen 2018 svarte 36 prosent av et representativt utvalg av den norske befolkningen at deres hushold byttet til julegardiner før jul. De eldste var mest opptatt av egne gardiner til jul, og 48 prosent av de over 50 år sa at de byttet til julegardiner, mot 30 prosent blant de yngste.

Historie

Pynting til jul har lange tradisjoner og tekstiler er og har lenge vært en viktig del av dette. Den middelalderske skikken med å tjelde et rom eller et skip for fest, altså henge opp tekstiler langs vegger og tak, ble også gjort til jul. Dette kunne være enkle ensfargede tekstiler eller bildefriser med handling. Malerier i middelalderkirker viser at skikken også har vært overført til malt dekor, en skikk også Eilert Sundt beskriver fra enkelte steder i Norge på 1860-tallet.

Den eldre tradisjonen med tjelding til jul er ikke en del av dagens vanlige juletradisjoner og julepynt. Den videreføres likevel i enkelt bygder og områder i form av julehåndkle. Dette er hvite tekstiler ofte prydet med frynser og dekor i firfletting eller andre teknikker. De kan henges opp som gardiner, oppå gardiner eller veggtekstiler, eller på veggskap og andre møbler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bugge, A.; Klepp, I.; Borch, A.; Schjøll, A.; Laitala, K.; Haugrønning, V. (2019). Jul – pynt, gaver, klær og mat. ISBN: 978-82-7063-498-9. SIFO Rapport.
  • Bø, O. (1970): Vår norske jul. Oslo: Det Norske Samlaget.
  • Hodne, Ø. (2000): Jul i Norge. Gamle og nye tradisjoner. Oslo: Cappelen.
  • Klepp, I. G. (2006): Skittentøyets kulturhistorie. Hvorfor kvinner vasker klær. Oslo: Novus.
  • Klepp, I. G. (forestående): I Renhetens tjeneste. Kjøkkenkluter i Norge 1860 og 1940. I J. Annola, A. Drakman & M. Ulväng (red.): Med såpa och skurknän: Renlighet som ideal och praktik i Norden 1850–1940.
  • Landsverk, H. (red.) (1967): Gilde og gjestebod. Oslo : Samlaget.
  • Sundt, E. (1975) [1869]: Om renligheds-stellet i Norge. Til oplysning om flid og fremskridt i landet. Christiania: J. C. Abelsted.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg