gallefargestoffer

Artikkelstart

Gallefargestoffer er fargestoffer som farger gallen gul (gulbrun til gulgrønn). De dannes gjennom omvandling av de røde blodcellenes fargestoff, hemoglobin. Man antok tidligere at denne omvandling bare fant sted i leveren, men den er påvist også i andre organer. Hos et voksent menneske nedbrytes daglig om lag 6 gram hemoglobin, hvilket gir opphav til 0,2 gram gallefargestoffer.

Det viktigste gallefargestoffet er bilirubin, et rødbrunt stoff som bundet til kalk også finnes i visse gallesteiner. I ren tilstand danner bilirubin røde krystaller, som ikke løses i rent vann, men som kan løses baser, ettersom det er en svak syre. Bilirubin har en meget stor fargeevne. I høye konsentrasjoner er bilirubin giftig og kan forårsake hjerneskade og døvhet, spesielt hos nyfødte som på grunn av sykdom får sterk gulsott (se gulsott hos nyfødte). I leveren blir bilirubinet koblet til glukuronsyre og omdannet til vannløselig, ikke-giftig konjugert bilirubin, som skilles ut i gallen.

Et annet gallefargestoff er biliverdin, et grønt oksidasjonsprodukt av bilirubin. Det opptrer i gallen hos mennesker og de fleste dyr, men i underordnet mengde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg