Gallefargestoffer, fargestoffer som farger gallen gul (gulbrun til gulgrønn). De dannes gjennom omvandling av hemoglobin som frigjøres ved spalting av røde blodceller. Man antok tidligere at denne omvandling bare fant sted i leveren, men den er påvist også i andre organer. Hos et voksent menneske nedbrytes daglig ca. 6 g hemoglobin, hvilket gir opphav til 0,2 g gallefargestoffer.

Det viktigste gallefargestoff er bilirubin, C33H36O6N4, et rødbrunt stoff, som bundet til kalk også finnes i visse gallesteiner. I ren tilstand røde krystaller, som ikke løses i rent vann, men derimot i baser, da det er en svak syre. Bilirubin har en meget stor fargeevne. I høye konsentrasjoner er bilirubin toksisk og kan forårsake hjerneskade og døvhet, spesielt hos nyfødte som pga. sykdom får sterk gulsott. I leveren blir bilirubinet koblet til glukuronsyre og omdannet til vannløselig, ikke-toksisk konjugert bilirubin, som skilles ut i gallen.

Et annet gallefargestoff er biliverdin, et grønt oksidasjonsprodukt av bilirubin. Det opptrer i gallen hos mennesker og de fleste dyr, men i underordnet mengde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.