gallefargestoffer

Gallefargestoffer er fargestoffer som farger gallen gul (gulbrun til gulgrønn). De dannes gjennom omvandling av de røde blodcellenes fargestoff, hemoglobin. Man antok tidligere at denne omvandling bare fant sted i leveren, men den er påvist også i andre organer. Hos et voksent menneske nedbrytes daglig om lag 6 gram hemoglobin, hvilket gir opphav til 0,2 gram gallefargestoffer.

Det viktigste gallefargestoffet er bilirubin, et rødbrunt stoff som bundet til kalk også finnes i visse gallesteiner. I ren tilstand danner bilirubin røde krystaller, som ikke løses i rent vann, men som kan løses baser, ettersom det er en svak syre. Bilirubin har en meget stor fargeevne. I høye konsentrasjoner er bilirubin giftig og kan forårsake hjerneskade og døvhet, spesielt hos nyfødte som på grunn av sykdom får sterk gulsott (se gulsott hos nyfødte). I leveren blir bilirubinet koblet til glukuronsyre og omdannet til vannløselig, ikke-giftig konjugert bilirubin, som skilles ut i gallen.

Et annet gallefargestoff er biliverdin, et grønt oksidasjonsprodukt av bilirubin. Det opptrer i gallen hos mennesker og de fleste dyr, men i underordnet mengde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg