Gallefargestoffer, fargestoffer som farger gallen gul (gulbrun til gulgrønn). De dannes gjennom omvandling av hemoglobin som frigjøres ved spalting av røde blodceller. Man antok tidligere at denne omvandling bare fant sted i leveren, men den er påvist også i andre organer. Hos et voksent menneske nedbrytes daglig ca. 6 g hemoglobin, hvilket gir opphav til 0,2 g gallefargestoffer.

Det viktigste gallefargestoff er bilirubin, C33H36O6N4, et rødbrunt stoff, som bundet til kalk også finnes i visse gallesteiner. I ren tilstand røde krystaller, som ikke løses i rent vann, men derimot i baser, da det er en svak syre. Bilirubin har en meget stor fargeevne. I høye konsentrasjoner er bilirubin toksisk og kan forårsake hjerneskade og døvhet, spesielt hos nyfødte som pga. sykdom får sterk gulsott. I leveren blir bilirubinet koblet til glukuronsyre og omdannet til vannløselig, ikke-toksisk konjugert bilirubin, som skilles ut i gallen.

Et annet gallefargestoff er biliverdin, et grønt oksidasjonsprodukt av bilirubin. Det opptrer i gallen hos mennesker og de fleste dyr, men i underordnet mengde.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.