Fugleedderkopper

Fugleedderkopp Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Fugleedderkopp fra New Mexico, USA

Fugleedderkopper er et fellesnavn på flere store edderkopper fra forskjellige familier de fleste i familien Theraphosidae. Iblant samles de søramerikanske artene i en egen underfamilie, Avicularidae. Det er beskevet cirka 900 arter av fugleeedderkopper.

Fugleedderkopper er fortrinnsvis tropiske dyr, noen mindre arter finnes i den tempererte sone. De største artene blir fem til åtte centimeter lange, men det finnes arter som kan nå en størrelse på 30 centimeter fra beinspiss til beinspiss. Kroppen er hårkledd og de kraftige giftkrokene nedadvendt. Fugleedderkoppene er nattdyr. Dagen tilbringes i jordganger, utfôret med silke og oventil lukket med et hengslet lokk, eller i bo i trærne. Enkelte arter lever i opptil 20 år. Føden er store insekter, iblant også frosk og små krypdyr. At de tar småfugl hører til unntagelsene. Giften er dødelig for disse dyrene.

Fugleedderkopper kalles av mange for taranteller, men tarantellen er egentlig en søreuropeisk ulveedderkoppart. De «tarantellene» som mange mennesker har i terrarier er derfor egentlig fugleedderkopper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg