Frisbee, en lett tallerkenlignende plastskive som kastes med en roterende bevegelse gjennom luften, som regel til en mottaker. Frisbee er en populær fritidsaktivitet, dessuten konkurranseidrett med både individuelle øvelser og lagspill, hvor den offisielle betegnelsen er flying disc, på norsk disk. Diskene lages i mange forskjellige modeller og størrelser med vekt opptil 200 g og en vanlig diameter på vel 20 cm.

I lengdekast skal man kaste lengst mulig, verdensrekorden er 250 m (per 2004). I presisjonskast skal man fra visse faste avstander og vinkler treffe et kvadratisk mål (side 1,5 m) med flest mulig av 28 kast (rekord 25 treff). I fristil kaster lag på to eller tre utøvere til hverandre på en så vanskelig og kunstferdig måte som mulig. Discathon er en kondisjonskrevende øvelse hvor man skal løpe og kaste seg gjennom en 1 km lang bane raskest mulig. I frisbeegolf skal man kaste disken opp i kurver i stedet for å slå baller ned i hull. I SCF (self caught flight) kaster man til seg selv. Omfatter MTA (maximum time aloft), hvor man prøver å holde disken i luften så lenge som mulig mellom kast og mottak (rekord 16,72 s), og TRC (throw, run and catch), hvor man skal løpe så langt som mulig mellom kast og mottak (rekord ca. 92 m). I DDC (double disc court) konkurrerer to par mot hverandre nesten som i double i tennis. Det kåres også mestere sammenlagt for alle øvelser.

Lagspillene er ultimate og guts. I ultimate spiller to sjumannslag mot hverandre (innendørs femmannslag). Man scorer mål ved at en medspiller fanger disken i motpartens målsone. I guts står to femmannslag mot hverandre på hver sin linje (avstand 14 m). Man prøver å sende disken så hardt og vanskelig mot motstanderne at de ikke klarer å ta imot den.

Det var Frisbie-bakeriet i Connecticut i USA som gav navn til skiven ved at kunder og ansatte moret seg med å kaste tomme paiformer av metall til hverandre. Rundt 1950 ble amerikaneren Walter F. Morrison den første som klarte å lage slike skiver av plast, og hans produkt ble mot slutten av 1950-årene markedsført under navnet Frisbee. Det internasjonale frisbeeforbundet (World Flying Disc Federation) ble stiftet 1984. Det første virkelige VM ble arrangert 1987, fra 1989 årlige VM, vekselvis i individuelle øvelser og i lagspill. Også EM.

I Norge ble Norges Frisbee Forbund stiftet 1979 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund (NIF) 1996, særforbund fra 2003. Forbundet har ca. 650 medlemmer (per 2003). NM er arrangert fra 1979. EM 1987, VM i lagspill 1990 og EM i lagspill 1991 ble arrangert i Norge (Oslo). Sune Wentzel vant 1993, 1997 og 1999 VM sammenlagt i individuelle øvelser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.