fortykking

Artikkelstart

Fortykking er en separasjonsprosess for suspensjoner av faste partikler oppslemmet i en væskefase (vann).

Faktaboks

Uttale
fortˈykking

Virkemåte

Vanligvis er faststoffet tyngre enn væskefasen, og partiklene vil synke (sedimentere) i væsken, som dermed blir tilnærmet klar ved overflaten.

Fortykking utføres ofte som en kontinuerlig prosess i en fortykker som i sin enkleste form består av et sylinderformet kar med konisk bunn og diameter opptil 100 meter. Høyden på fortykkeren dimensjoneres etter hvor hurtig partikkelmassen synker mot bunnen. I praksis er maksimal høyde 3–5 meter.

Suspensjonen ledes inn mot et område i karet hvor tettheten tilsvarer fødestrømmens tetthet. Dette området karakteriseres som settlings-sonen, mens området ovenfor betegnes som klarings-sonen. Det kontinuerlige overløpet fra denne er nærmest fri for faste partikler. Nedenfor settlings-sonen er det en kompresjons-sone, og det fortykkede slammet tas ut fra denne ved sentrum i den skrånende bunnen av fortykkeren. Fortykkeren er utstyrt med langsomtgående, roterende raker, som forsiktig skyver det sedimenterte faste stoffet ved bunnen inn mot sentrum, der det fjernes kontinuerlig fra fortykkeren.

Bruk

Fortykking brukes ofte til klaring av vann i vannverk og i kjemisk industri og metallurgisk industri for å fjerne det meste av væsken fra et suspendert fast stoff før etterfølgende filtrering og avvanning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg