Forstørrelse, i fotografi. Forstørrelsesarbeidet utføres i lyset fra en gulgrønn eller oransjerød mørkeromspære. Et negativ legges inn i forstørrelsesapparatet, og forstørrelsesgraden bestemmes ved at man regulerer avstanden mellom apparatets lampehus og grunnbrett. Objektivet fokuseres på et fotopapir (prøvestrimmel), og eksponeringen bestemmes ved hjelp av objektivets blender (lysmengde) og apparatets lysbryter (varighet). Prøvestrimmelen eksponeres og legges i en skål med papirfremkaller. Prosessen ligner filmfremkalling, de belyste delene (som var mørke på negativet) blir lyse, og omvendt. Etter fremkallerbadet føres fotopapiret over i et stoppebad, som bryter ned overflødig fremkallervæske, og deretter over i fiksérbadet. Ser eksponeringen ut til å stemme, lages en forstørrelse i fullt format. Til slutt skylles kopiene og tørkes i et tørkeapparat.

De fleste moderne forstørrelsesapparater kan også benyttes til fargekopiering. Til dette behøver man et fargenegativ, fargepapir, et sett med kopieringsfiltre og fargekjemikalier. Fremgangsmåten ved fargeforstørrelse er komplisert og krever øvelse fra svart-hvitt-arbeid. Forstørrelsesapparatets fargehode kan benyttes til å variere kontrasten på multikontrastpapir.

Forstørrelse gjøres nå ofte digitalt fra film som skannes. Den digitale informasjonen sendes til skrivere, og man får ut bilder med fotokvalitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.