Forsørgerbyrde er forholdet mellom antall personer i aldre der det er vanlig å arbeide og antall personer i aldre der det ikke er vanlig å arbeide.

Faktaboks

Også kjent som

avhengighetskvote, omsorgsbyrde, eldrebrøk, engelsk dependency ratio

Forsørgerbyrden beregnes med utgangspunkt i befolkningstall for et gitt område (oftest et land) og en gitt tidsperiode (oftest et år). Den kan uttrykkes tallmessig som forholdet mellom antall forsørgede («tærende») og antall forsørgere («nærende»), for eksempel hvor stor prosentandel befolkningen under 20 år og over 65 år utgjør av befolkningen mellom 20 og 65 år.

Selv om eldrebrøken gir en pekepinn på hvor mange eldre som forsørges av hver yrkesaktive person, er det ikke et presist mål. Ikke alle i alderen 20-65 år er yrkesaktive, og det finnes yrkesaktive personer under 20 og over 65 år. Målet tar heller ikke hensyn til at ikke alle eldre trenger å bli forsørget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg