Folkerettskommisjonen

FN-kommisjon. Ifølge FN-paktens art. 13, 1 a skal generalforsamlingen fremme den gradvise utvikling og kodifikasjon av folkeretten. Til gjennomføring av dette ble det i 1947 besluttet å opprette en særskilt folkerettskommisjon.

Faktaboks

Også kjent som
eng. International Law Commission

Kommisjonen har (2004) 34 medlemmer. Medlemmene representerer de viktigste rettssystemer i verden, og teller fremtredende folkerettslærde. Nordmannen Edvard Hambro var medlem 1972–77, Jens Evensen 1979–85. Kommisjonen holder sine møter i Genève, oftest én gang om året.

Kommisjonens arbeid legges frem i årlige rapporter til FNs generalforsamling, og forarbeidene publiseres i årbøker. Arbeidet har ofte munnet ut i konvensjonsutkast, bl.a. fire konvensjoner om havets folkerett (1958), konvensjonen om diplomatisk samkvem (Wien 1961), konvensjonen om konsulært samkvem (1963) og konvensjonen om traktater (1969). For øvrig har folkerettskommisjonen arbeidet med bl.a. statsborgerrett, asylrett, staters ansvar for rettsbrudd, statssuksesjon, internasjonalt straffansvar for individer (Folkerettskommisjonen bidrog sterkt til forarbeidet til Den internasjonale straffedomstol), internasjonale vannveier og bestevilkårsklausuler. Dens arbeid har hatt atskillig betydning for utviklingen av folkeretten og ført til større enhet i statenes praksis. Kommisjonens utredninger påberopes ofte som rettskilde.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg