Flanellograf
Flanellograf til bruk i barnehager.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Flanellograf er en tavle som kan brukes i undervisning til muntlige presentasjoner eller fortellinger. Forsiden av tavlen er trukket med flanell. Bakgrunn kan være ensfarget eller avbilde en scene som passer til historie som skal fortelles. Tall, tekst og tegninger som skal settes på tavlen, blir gjort ferdige på forhånd, ofte på kartong, der baksiden er forsynt med flanell, sandpapir eller lignende, slik at de kan festes til tavlen ved et lett trykk. Figurene kan også festes med borrelås. De ulike objektene kan fjernes og flyttes på i løpet av fortellingen.

Faktaboks

Uttale
flanellogrˈaf
Også kjent som

flanellbrett, flanelltavle

engelsk flannelgraph, flannel board, flannelgram

Historie

Flanellograf ble først introdusert av en leketøysprodusent i USA i ca. 1900, men det ble ganske fort et populært visuelt hjelpemiddel ved fremstilling av fortellinger fra Bibelen til barn på søndagsskoler. Første gang flanellograf ble omtalt i generell undervisningssammenheng var i 1952 i lærebok «Display for Learning» av Marjorie East og Edgar Dale, og i løpet av noen få år ble det en godt kjent undervisningsmetode også i barneskole.

Også i Norge var flanellograf populært undervisningsmateriale helt fra 1950-tallet. Det har nesten bare vært brukt til undervisning av mindre barn, ofte i søndagsskoler eller i andre mindre barnegrupper. I norske skoler i dag er flanellografer erstattet av magnetiske eller interaktive tavler.

Bruk av flanellograf til undervisning

Undervisning med flanellograf har flere fordeler. Det er et enkelt visuelt hjelpemiddel som kan hjelpe å nå de elevene som oppfatter informasjon best gjennom visuell fremstilling. Noen lærere har også gode erfaringer med å bruke flanellograf med barn som ikke kan så godt norsk. Fremstilling ved hjelp av flanellograf gir også en god mulighet til å bruke konkreter, noe som er viktig når læreren skal formidle historier til mindre barn. Sammenlignet med fortellinger på skjerm, får fortellingen med fysiske figurer en ekstra dimensjon. Barna får mulighet til å ta ut figurene, kjenne på dem og flytte dem rundt. Denne undervisningsmetoden gir også flere muligheter til å fortelle en original historie hver gang. Det er enkelt og billig å produsere og bruke. Flanellografer produseres fortsatt og kan kjøpes ferdig, men de kan også lages av læreren selv, noe som gjør det mulig å tilrettelegge for en mer nyansert undervisningsprosess i en konkret elevgruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg