Fjernorgel er en seksjon av et orgel som er plassert i avstand fra et større hovedorgel.

Faktaboks

Også kjent som

fjernverk

Fjernverket spilles fra hovedorgelets spillepult, og kan benyttes for å skape ekko-effekter mot hovedorgelet i store kirkerom eller andre lokaler som har denne orgeltypen. Sammenkoblet med hovedorgelet brukes fjernorgel også for å fylle hele rommet med orgelklang under ledsagelse av store forsamlinger i fellessang. Akkompagnement på avstand av liturg eller kor i gudstjenester er også et aktuelt bruksområde.

Flere norske kirker har et stort orgel med fjernverk. Nidarosdomens hovedorgel, som er Norges største, har flere: Et soloverk plassert i triforiet ca 30 m fra hovedorgelet i vest, og et fjernverk plassert høyt opp under hovedtårnet i midten av katedralen. I tillegg kan man fra hovedorgelets spillepult betjene et eget liturgisk orgel (kororgel) i østenden av kirken, som også har en separat mindre spillepult. Alle orglene kan kobles sammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg