Fingerskjøt

Fingerskjøt. Til venstre: Tegning av et skjøtt trestykke. – Til høyre: Norsk Limtrekontrolls kontrollmerke.

Av /Store norske leksikon ※.

Fingerskjøt er en skjøt som benyttes for trelast. Det freses ut «fingrer» som passer i hverandre i enden av begge virkesstykker, lim påføres, stykkene presses sammen, og limet herdes.

Kombinasjonsmaskiner kan utføre alle disse operasjonene samlet, og skjøte trelasten til endeløse lengder som deretter tilkappes. Hensikten med fingerskjøting kan være:

  1. å oppnå større lengder enn man får av skurtømmeret
  2. å kappe vekk større virkesfeil
  3. å kunne utnytte kortere virkesstykker som ellers ville ha blitt avfall

En god fingerskjøt skal gi tilstrekkelig styrke til at den kan brukes som konstruksjonsvirke. Produksjonen for slike formål kontrolleres i henholdt til harmonisert europeisk standard. Byggemyndighetene tillater limt, endeskjøtt bygningslast brukt til blant annet stendere, gulvbjelker, taksperrer og så videre, under forutsetning av at produsenten er underlagt CE-sertifisering. Fingergkjøtkontrollen, som administreres av Norsk Treteknisk Institutt (Treteknisk), er en frivillig kontrollordning som kommer i tillegg til CE-sertifiseringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg